Cerita Apesal

Jumaat, April 15, 2011

Nak Pajak Gadai Ar Rahnu Bank Rakyat atau Agrobank

Sebagai memudahkan kawan2 memilih nak pajak gadai emas kat bank mana, jadi boleh rujuk maklumat dibawah yang diambil dari website bank yang terlibat. Perhatikan upah simpan yang dikenakan adalah berbeza. Selain dari Bank ni boleh juga pajak kat Yapiem tapi saya difahamkan bahawa mereka tak terima jongkong atau dinar ni. Mereka hanya terima barang kemas sahaja. Tapi, untuk kepastian anda boleh la tanya direct dengan diorng.


Bank Rakyat

Kelayakan
·                 Warganegara Malaysia berumur 18 tahun dan pemastautin tetap
·                 Bukan Warganegara
·                 Tidak muflis
Jumlah Pinjaman
·                 Margin pinjaman sehingga 70% sahaja dari nilai barangan gadaian (Nilai Marhun)
·                 Setiap gadaian tidak melebihi RM10,000.00 sehari dan tidak melebihi RM50,000 secara terkumpul
Tempoh Bayaran Balik
Tempoh pembiayaan
:
6 bulan sahaja
Tempoh lanjutan
:
Dengan syarat upah simpan bagi tempoh 6 bulan yang telah berlalu dijelaskan dan tempoh lanjutan diberi dalam gadaian 6 bulan

Gadaian Diterima
Memiliki barang kemas (emas) 18K - 24K
* sesetengah cawangan tak terima dinar dari Public Gold
Upah simpan
Upah simpan minimum dikenakan untuk simpanan barang kemas.
Jenis Skim
Jumlah Pinjaman
Kadar upah simpan bagi setiap RM100.00 atas nilai marhun sebulan
Ar-Rahnu
RM100.00 - RM1,000.00 
RM1,001.00 - RM10,000,00
RM0.65
RM0.75
Az-Zahab
RM10,001.00 - RM100,000.00
RM0.75


Agrobank

APPLICANT ELIGIBILITY
·                 Open to all Malaysian citizens
·                 Aged 18 years old and above

PAWN LIMIT
·                 Maksimum RM 150,000 @ 50,000 per day
·                 Minimum RM100


PAWN DURATION
6 + 3 + 2 months
The first duration is for 6 months, can be extended for another 3 months and lastly for another 2 months.
TYPES OF ACCEPTABLE COLLATERAL
All types of jewelries made of gold, such as:
·                 Necklaces
·                 Earrings
·                 Rings
·                 Wrist and leg bracelets
·                 Brooches
·                 Gold coins and gold pieces
·                Others

Upah Simpan
Margin 
Pinjaman
Upah Simpan bagi setiap RM100.00
Nilai Marhun/Bulan
50%
RM0.50
60%
RM0.60
70%
RM0.75

3 ulasan:

  1. agrobank letak je jadual kadar pinjaman n kadar upah camtu tp bila kita berurusan ada pulak syarat2 lain.
    sy baru buat urusan ar-rahnu kat agrobank, kata pegawainya sbb kali pertama cuma bleh dpt kdr pinjaman 65% shj tp dia bg sy 61% shj dgn alasan bos xde nk buat justifikasi..pastu upah pulak kena 0.75% padahal dia ckp 70% untuk kali pertama berurusan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hmm..saya dah brurusan dgn beberapa cawangan agrobank dan didapati memang setiap cawangan tak sama. Pelik juga kenapa mereka x selaraskan...bila ditanya, macam2 la jawapan yg diberi.

      Padam
  2. alhamdulillah,saya sudah pun bermula dengan ar-rahnu exchange

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda yang CUTE..:)
Sila Datang Lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...