Khamis, November 03, 2011

Penyakit Pendatang Asing Yang Kerja di Malaysia

Saya menerima email ni dari seorang kawan dan rasanya penting untuk kita ketahui. Mungkin cerita ni dah lama tetapi kita patut ambil berat pasal ni. Ayuh baca ya.

Gambar hiasan

Subject: Penyakit Pendatang Asing Yang Kerja Kat Kedai Mamak::BACA!-jangan   abaikan

sekadar memanjangkan..

Paparan saya, Tafsiran anda....

Ambil Pekerja Asing Tamparan Hebat Bakal Berlaku


Sebagaimana semua sedia maklum, saya mempunyai ramai pelanggan. Pagi tadi
saya telah berborak mengenai penyakit-penyakit 60-an bersamanya.

Uncle M: Tahu tak sekarang ini penyakit-penyakit macam batuk kering (TB),
sifilis, hepatitis B & C, kudis, sakit-sakit kulit, sakit mata merah dah
datang balik ke Malaysia.

Hanief: Saya tak berapa pasti pula.

Uncle M: Saya ni selalu berkumpul dengan kawan-kawan, ada yang doktor,
peguam, NGO sana-sini. Semua profesional. Semua akan bawa topik isu semasa
untuk dikongsi. Salah satunya ialah isu penyakit ni.


Hanief: Yang saya tahu, penyakit-penyakit tu popular zaman datuk dan nenek
saya dulu. Negara kita masa 60-an tak cukup bersih dan ubat-ubatan lagi.

Uncle M: Tahu tak mana puncanya?

Hanief: ...

Uncle M: Kedai Mamak.

Hanief: Haha... Kedai Mamak?

Uncle M: Memang orang gelak berdekah-dekah bila saya cakap kedai Mamak.

Hanief: Tapi kenapa dengan Mamak?

Uncle M: Bukankah diorang guna pekerja asing dari India ? Ada yang bawa
penyakit TB, paru-paru dan macam-macam lagi. Lepas itu dia pun potongkan
roti canai kau
.

Hanief: Hahahaha...

Uncle M: Ada kawan saya seorang kena satu penyakit pelik lepas makan di
kedai Mamak. Bila jumpa doktor, kata doktor bukan TB, tapi sakitnya serupa
TB, tanda-tandanya seperti TB. Akhirnya, doktor itu sahkan yang virus TB itu
dah lalui proses mutasi. Jadi, ini satu penyakit baru.

Hanief: Dah pulih ke dia?

Uncle M: Doktor tak ada ubat lagi. Macam tu juga.

Hanief: Seram juga dengar ni. Memang pendatang asing ni tak ada pemeriksaan
kesihatankan?

Uncle M: Mana ada. Datang naik kapal terbang pun tak ada. Itu yang naik
tongkang? Lagilah!

Hanief: Baru-baru ni kerajaan nak jadikan Malaysia sebagai pusat transit
pelancongan, tak payah guna visa.

Uncle M: Itu semua mengarut. Konon singgah Malaysia transit lawat sekejap.
Tapi penyakit dia? Siapa tahu?

Hanief: Ada kemungkinan ke dia hilang pergi cari kerja.

Uncle M: Apa pula tak boleh? Mula-mula datang naik kapal terbang. Lepas tu
tak nak naik kapal terbang. Nak duduk cari kerja pula. Itu yang Indonesia
datang naik tongkang. Siapa boleh kawal?

Hanief: Betul juga. Orang kita sendiri yang undang padah ambil pekerja asing
ni. Kedai Mamak memang suka ambil pekerja asing.

Uncle M: Tahu pun. Saya dah lama tak makan kedai Mamak. Sebab pekerja asing
itu mana ada dapat suntikan Polio, TB, BCG dan lain-lain. Orang Malaysia ada
semua tu. Sekarang saya makan di kedai Melayu saja. Tapi itu pun saya tanya,
ada tak pekerja Indonesia . Kalau ada saya tak makan. Buat apa saya
bayar untuk dapat penyakit
?

Hanief: Betul juga tu. Tapi bolehkah kerajaan buat syarat tengok rekod
kesihatan. Atau pun beri suntikan?

Uncle M: Suntikan boleh kita beri. Tapi kosnya siapa nak tanggung? Tahu tak
yang datang ke Malaysia ni lebihnya yang bawa penyakit daripada bawa untung?
Katakan negara kita dapat untung RM10 juta setahun. Tapi kita nanti terpaksa
belanja RM100 juta untuk basmi penyakit yang dibawa pendatang asing.

Hanief: Logik juga ya?

Uncle M: Nak buat untung ke? Nak kumpul penyakit? Jadi kau
fikir-fikirkanlah lepas ni.


Hanief: Itu saya pernah dengar. Orang Bangladesh buat pendapatan sampingan
dengan tanam sayur tepi pusat pelupusan sampah. Lepas itu jual di pasar.

Uncle M: Air pun boleh menyebabkan kematian juga. Sebab air kita ada klorin.
Klorin ni boleh buat kita mati. Bagi arnab ke ikan, pasti boleh mati. Kalau
manusia mungkin pening-pening saja. Kemudian telan Panadol. Panadol ni dia
tipu otak kita saja. Sakit masih ada, tapi tak rasa.

Hanief: Painkiller ke?

Uncle M: Yalah! Sebab itu tak rasa sakit lepas makan. Semua instant . Itu
kalau tak silap dalam teh tarik tu, dia campur sikit serbuk daun ketum. Itu
yang lepas minum tu rasa pandang kejap jauh, kejap dekat. Ramai orang suka
teh tarik.

Hanief: Biar betul! Rasa macam Malaysia ni dah diprojekkan untuk terima satu
peperangan dalam bentuk bawaan penyakit. Macam warga Red Indian di Amerika
dulu.   Kenapa dalam berita tak ada laporan pun?

Uncle M: Kawan saya doktor pakar di Hospital Selayang. Kata dia, kerajaan
terpaksa rahsiakan. Dia tak nak orang Malaysia panik. Bayangkan berapa juta
pekerja asing ada di Malaysia ?

Hanief: Betul juga. Restoran Mamak pun berlambak dalam Lembah Klang .

Liana meninggal dunia akibat batuk kering ...akibat penyakit batuk
kering di rumah keluarganya di Taman Pangkalan Barat Mewah, Pasir Puteh di
sini semalam.
from Kosmo! - Jan 28, 2010 2:59 AM


Amaran tibi
....jangkitan penyakit batuk kering atau tibi sekitar Lembah Klang
semakin membimbangkan apabila meningkat daripada 1,253 kes pada 2007 kepada
1,387 kes sepanjang 2008 dengan tujuh kematian.  from Harian Metro - Apr 4, 2009 10:28 AM


Ketua Biro Utusan Perlis meninggal dunia ...akibat penyakit batuk kering
(Tibi).
  from Utusan Online - Jan 8, 2009 10:23 AM

Hasil kajian INFORMM diiktiraf ...taun dan batuk kering .
from Harian Metro - Jun 10, 2008 11:46 AM


Kelonggaran eksport kera ditarik balik elak wabak
.... batuk kering (TB) dan hepatitis.
  from Berita Harian - Feb 2, 2008 10:27 AM

Bekas polis derita sakit ...akibat penyakit batuk kering dihidapinya
sejak enam tahun lalu menyebabkan kerosakan paru-paru.
from Berita Harian - Jan 24, 2008 9:49 AM


Tiga peratus warga asing bawa penyakit ... batuk kering , sifilis dan
Hepatitis B serta C, setiap tahun.
  from Berita Harian - Dec 3, 2007 1:11 AM

Tiga peratus warga asing bawa penyakit ... sifilis dan Hepatitis B serta C,
setiap tahun.   from Berita Harian - Dec 3, 2007 1:11 AM


4,000 pendatang bawa sifilis ...kelamin jenis sifilis apabila diperiksa
semula dalam saringan kesihatan selepas sebulan berada di negara ini,
sepanjang tahun lalu.
  from Harian Metro - Nov 14, 2007 9:40 AM

2,571 mati dalam penjara, pusat tahanan ...depoh tahanan pendatang tanpa
izin, meninggal dunia akibat pelbagai penyakit sejak 1999 sehingga tahun
lalu.   from Berita Harian - Mar 24, 2009 9:04 AM


Pendatang hidap HIV dihantar pulang ...menghidap pelbagai penyakit kronik
termasuk HIV selepas menjalani pemeriksaan kesihatan sebaik tiba di negara
ini.
  from Harian Metro - Nov 23, 2007 10:01 AM

17 ulasan:

  1. itula..baik sgt kerajaan kita ni...

    BalasPadam
  2. kalo yg ada permit mmg wajib jalani pemeriksaan. tapi kalau kat kedai2 byk yg takde permit.

    saya pun dah lama stop mkn kedai mamak/india muslim..sbb pekerjanya byk india & blm pasti muslim, walau ada permit.

    BalasPadam
  3. @Ujiebetul, kadang tu mereka gantung ayat2 suci alQuran. Tapi belum tentu mereka Muslim ( sama ada tokey kedai atau pekerja)

    BalasPadam
  4. ala...tp sedap pe layan bola kt kedai mamak smpi berjam2 tp air segelas je.waaaaaaa

    BalasPadam
  5. ni satu hal..yg datang buat jenayah tu lagi masalah , huh

    BalasPadam
  6. sebab tu proses kemasukan pekerja asing ni sepatutnya ketat terutama dari segi kesihatan pekerja. ditakuti mencemar dan bawak penyakit.

    lagi satu mungkin aspek kebersihan kurang diambil perhatian. contoh mudah basuh tanagn dengan sabun.

    BalasPadam
  7. wahhhhhhhh
    bagus entry nih
    sebelum nih ramai tak nampak atau kurang jelas pasal nih
    menakutkan statistik tu

    BalasPadam
  8. mmg dh lama pangkah besar2 kedai mamak sbb ada certain kdi mamak yg xjaga hygiene...kdi mamak last choice itupun kalo dh xde kedai lain...hoho

    BalasPadam
  9. mkn kat umah lagi terjamin selamat kan.. then bawa lar sanitizer ke mana2.. huhu.. den pon takdo gak satu..heheh

    BalasPadam
  10. dulupun dah ada cerita, yang menerima rawatan pelik pelik kat hospital pun orang asing, memang banyak yang bawa penyakit seperti kisah diatas, kalau tak caya boleh tengok kebanyakkan bakal pekerja asing yang baru sampai di agensi pekerjaan, kilang2 atau baru turun kapal terbang, bau pun dari jauh dah boleh pengsan, memang heran, baju cantik kasut bersih tapi memang kuat dia punya bau... tapi nak buat camna kalau pekerja asing lagi diutamakan, contoh pekerja tempatan kerja kilang gaji RM21.50, Pekerja asing RM23 ~ 25, pekerja tempatan tak diberi overtime, pekeja asing seperti wajib dapat overtime sehingga 3,4,5 jam sehari, sebulan berapa pekerja tempatan boleh dapat dengan o.t yang disekat, kronism mahupun memang sebab tiada o.t dibandingkan pekerja asing?. Sekarang pun ada ejen boleh beri rm35~40 pada pekerja asing untuk mula kerja.... pekerja tempatan masih diparas sama...., ha ha ha....

    BalasPadam
  11. isu pendatang asing dh lapok dh.. buatlah mcm mane pon, sama jerk kalo tindakan tegas tak diambil.. pada aku, kerajaan patut latih rakyat sendiri supaya yg mahir lebih brkemahiran, yg pro jadi lagi profesional.. tingkatkan gaji sektor kilang utk rakyat tmpatan..

    BalasPadam
  12. kerajaan nak untung je

    BalasPadam
  13. kerajaan nak untung je

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda yang CUTE..:)
Sila Datang Lagi...