Sabtu, Mac 03, 2012

Hukum Perdagangan Pertukaran Matawang Asing oleh Individu Secara Lani (Individual Spot Forex) Melalui Platfom Elektronik

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-98  bersetuju memutuskan bahawa perdagangan pertukaran mata wang asing (forex) oleh individu secara lani (individual spot forex) melalui platfom elektronik yang ada pada masa ini adalah haram kerana ia bercanggah dengan kehendak syarak dan juga tidak sah dari sisi undang-undang negara. Selaras dengan itu, umat Islam adalah dilarang daripada melibatkan diri dalam perdagangan mata wang seumpama ini.

Maklumat Lanjut: http://www.e-fatwa.gov.my/fatwa-kebangsaan/hukum-perdagangan-pertukaran-matawang-asing-oleh-individu-secara-lani-individual-sp


2 ulasan:

  1. kenapa pulak "macam2 dunia ni"? bunyi macam negatif. actually benda ni sebelum diputuskan hukum dia,ramai orang buat and x tahu kenapa Forex Trading secara elektronik haram since kalau yg dekat kaunter tu halal. Abg ipar saya dulu pun ada join n untung dia masyaAllah banyak. Dia belajar sekolah agama,bukan jenis yg saja2 n xfikir banyak2 pastu join. Graduan ekonomi lagi tu. Dah memang benda tu langsung xde orang cakap kat dia haram n kalau saya di tempat dia pun langsung x terlintas platform elektronik ni x sama dengan yg live dekat kaunter. Tapi bila muzakarah putuskan haram,so dia dah x buat n bertaubat la lepas tu. Kecuali kalau awak komen dekat muzakarah untuk org yg join MLM n pyramid millionaire program jadah tu ada la jugak logiknya nak cakap "macam2 dunia ni".. bukan apa. Komen awak tu bunyi macam awak dah pro pasal kewangan n ekonomi.

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda yang CUTE..:)
Sila Datang Lagi...